Tomas Martens (2023). De vernietigende directoriale beslissing: (g)een pyrrusoverwinning!. Tijdschrift voor Fiscaal Recht, 635, p. 100 e.v. .
Tomas Martens is fiscalist en legt zich toe op nationaal fiscaal recht, waaronder fiscale procedures, ondernemingsfiscaliteit en personenbelasting.
Hij behaalde zijn masterdiploma aan de KULeuven (2016) en een bijkomend diploma in de fiscaliteit aan dezelfde instelling (2017). Bovendien behaalde hij met succes een bijkomend attest inzake de vennootschapsbelasting aan de Fiscale Hogeschool Brussel (2019).
Als advocaat is Tomas verbonden aan de balie van Brussel. Hij is lid van het Cazimirteam sinds 2020.
Tomas heeft een bijzondere interesse in alle aspecten van fiscale procedures, administratief en gerechtelijk. Verder legt hij zich in toe op ondernemingsfiscaliteit en personenbelasting.
Masterproef: Het privaatrechtelijk statuut van groenestroomcertificaten.
“Nothing is certain but death and taxes.”
Benjamin Franklin
In zijn vrije tijd geniet Tomas van sporten en wandelingen in de natuur. Bovendien spendeert hij graag tijd met familie en vrienden.
Tomas Martens (2023). De vernietigende directoriale beslissing: (g)een pyrrusoverwinning!. Tijdschrift voor Fiscaal Recht, 635, p. 100 e.v. .
Tomas Martens (2022). Langere aanslagtermijnen in roerende voorheffing en bedrijfsvoorheffing bij gebroken boekjaar: discriminerend. Fiscale Actualiteit, 2, p. 6 e.v. .
Tomas Martens (2021). De werking in de tijd van de nieuwe aanslagtermijn van tien jaar: een fiscale anomalie. TFR, 610, p. 926 e.v. .
Het hof van beroep te Gent heeft zeer recentelijk in een aantal bijzonder omstandig gemotiveerde arresten bevestigd dat de BBI niet het recht heeft om een huiszoeking uit te voeren wanneer zij een bedrijfspand wilt visiteren. De BBI krijgt een stevige uitbrander van het hof aangezien zij de grenzen…
Een recent vonnis van de Rechtbank te Antwerpen illustreert dat een fout van een verstrooide taxatieambtenaar verregaande gevolgen kan hebben. In de inkomstenbelastingen is de fiscale administratie verplicht een georganiseerde taxatieprocedure te volgen wanneer zij van oordeel is dat de aangifte…
236 dagen na de verkiezingen is de nieuwe regering een feit. N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés hebben een akkoord bereikt en de 15 ministers hebben vandaag de eed afgelegd bij de Koning. Uit de finale versie van het regeerakkoord blijkt dat de nieuwe regering vele wijzigingen wenst door te …
In een vonnis d.d. 29 september 2023 heeft de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen ons standpunt gevolgd dat de aangiftetermijnen gepubliceerd op Biztax niet (altijd) bindend zijn. Het belang van dit vonnis voor de praktijk kan niet worden onderschat. Aangiftetermijn van Biztax… In voorliggend g…
Op grond van artikel 444 WIB kan de fiscale Administratie een belastingverhoging toepassen wanneer een belastingplichtige zijn of haar fiscale verplichtingen niet is nagekomen. Hieraan gekoppeld heeft de wetgever sinds aanslagjaar 2019 een zogenaamd aftrekverbod ingevoerd. Dit aftrekverbod geldt…
De Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (“de BBI”) staat bekend als één van de meest doortastende belastingadministraties binnen de FOD Financiën. Het is niet ongebruikelijk dat zij bij het opstarten van een fiscaal onderzoek een fiscale visitatie uitvoert bij één of meer belastin…
De termijn waarbinnen de fiscus een beslissing moet nemen In beginsel is de fiscus niet gebonden aan enige termijn om een directoriale beslissing te nemen over het bezwaarschrift. De belastingplichtige heeft wel het recht om ten vroegste 6 maanden vanaf de ontvangst door de fiscus van het…
Activiteiten ontplooien in België heeft mogelijkerwijze fiscale en/of juridische consequenties. Zo kan dit aanleiding geven tot het ontstaan van een Belgische vaste inrichting en/of juridisch bijkantoor. Tijdens deze webinar wordt het concept 'vaste inrichting' besproken met de focus op BTW vlak: – Va…
Op regelmatige basis komt ieder accountantskantoor in aanraking met fiscale controles, zowel op btw-vlak als op vlak van inkomstenbelastingen. Meer en meer komen er gerichte controles, waarbij de controleur gericht is gaan zoeken op onregelmatigheden. Met de hulp van IT staan de controleurs stevig…
In dit webinar bespreekt uw docent, Tomas Martens, de nieuwe onderzoeksmogelijkheden van de fiscale administratie bij een fiscaal onderzoek. Vooreerst komen de nieuwe proceduretermijnen in de directe belastingen en de btw aan bod. Met name wordt ingegaan op de gevallen waarvoor een verlenging van…
Op regelmatige basis komt ieder accountantskantoor in aanraking met fiscale controles, zowel op BTW-vlak als op fiscaal vlak. Meer en meer komen er gerichte controles, waarbij de controleur gericht is gaan zoeken op onregelmatigheden. Met de hulp van IT staan de controleurs stevig in hun schoenen.…
Het bankenonderzoek Een van de meeste ingrijpende inbreuken op het recht op privacy van de belastingplichtige is het bankenonderzoek. Hierdoor krijgt de fiscale Administratie een volledige inzage van alle verrichtingen op alle bankrekeningen van een welbepaalde belastingplichtige. Tegelijk is er…
De aanslag geheime commissielonen in de zin van artikel 219 WIB is een afzonderlijke aanslag van 103% die onder meer wordt gevestigd op bezoldigingen en voordelen van alle aard die niet worden verantwoord door individuele fiches. Indien een vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan haar…
De klassieke aanslag- en onderzoekstermijnen van drie en zeven jaar zijn alom bekend. Maar wat is het verschil nu ook alweer? En over welke termijnen beschikt de administratie nog om belastingplichtigen te controleren en te taxeren? In deze sessie lichten Mr. Alexandre Missal en Mr. Tomas Martens…